Първи
дубъл

Единствената книга в България, която ще те научи как да създаваш видео съдържание

Какво ще научиш

^

Как да станеш кинаджия

^

Създаване на добри идеи и сценарии

^

Aнализ и проучване

^

Избор на техниката и работа с нея

^

Създаване на красива картина

^

Монтаж и ефекти

ЗА ДА ТИ СПЕСТЯ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЛУТАНЕ

Искаш да снимаш готини видео клипове? Тази книга е за теб. Тук ще намериш трикове и съвети, които съм синтезирал след много четене и години личен опит. Било то за реклами, музикални клипове, документални филми, сватбени клипове, интервюта, влог или нещо друго, тук са събрани всички нужни техники, които ще ти трябват в началото. В тази книга могат да намерят полезна информация дори някои опитни професионалисти, ако успеят да си надмогнат егото, че някой друг може да им дава акъл как се снима. В тази книга ще си говорим честно, директно, ще има шеги, но всичко ще е истинско. Авторът (демек аз) не може да лъже, не е сляп оптимист и му е трудно да хвърля пясък в очите на хората. Ако нещо е трудно или грешно, няма смисъл да твърдим обратното. А ако за нещо не се знае как се прави, просто защото липсва опит, няма нужда да се говорят празни приказки. Затова ще ти разкажа за нещата, през които лично съм преминал, за житейските шамари, които съм отнесъл и за поуките, които съм си извадил. Идеята не е да се правя на философ, защото не съм. Идеята е да предам наученото, за да ти спестя няколко години лутане.

Тази книга вероятно ще те стимулира да измисляш креативни идеи, ще ти помогне да управляваш финансовите средства за различни продукции, да работиш и комуникираш с малък и голям екип, с клиенти, да избираш и работиш със скъпа и евтина техника, да снимаш, да контролираш светлината, да монтираш, да добавяш някой и друг ефект, и в крайна сметка някой ден да започнеш да печелиш от всичко това. Ще разбереш коя е подходящата камера за теб, колко пари си струва да дадеш за нея, ще се научиш да работиш с програми като DaVinci Resolve и Premiere Pro, ще разбереш за ползите и негативите да снимаш в 4K и отгоре, и какво е по-важно да си купиш, преди да си вземеш камера. Тази книга ще ти спести време и пари в търсене на правилния път и похватите за създаване на интересно видео съдържание. Същото време и пари, които загубих аз, защото не знаех какво да правя или си мислех, че това, което правя, е правилно. Човек може да вземе много грешни и дори глуповати решения, докато намери правия път, в това ще се увериш, докато четеш следващите страници.

Тази книга ще ти разкрие малко статистика и интересни факти за поведението на зрителите и за различните платформи за споделяне на видео съдържание (поне за актуалните към момента на писането на това произведение, защото нещата в бранша се менят с такава скорост, че докато научиш какво е модерно, то вече е старо). Ще ти разкрие различните начини за популяризиране на труда ти и на самия теб като творец и професионалист. Ще ти помогне да натрупаш нужния имидж и качества, които впоследствие да ти подсигурят поле за изява. Ще ти даде необходимите теоретични познания, които след това можеш директно да приложиш в практиката. Истината е, че да се научиш да снимаш не е достатъчно. Това реално е съвсем малка част от набора от умения, които трябва да имаш. Не че искам да те отказвам още отсега, като твърдя, че е трудно. То… къде ли е лесно, ако се замислиш. Това е много интересен бизнес и въобще начин на живот, и ако се запалиш един път, връщане назад няма. Но за да успееш, се иска нещо повече от камера и обектив. Трябва да се научиш как да продаваш – себе си и продукта. Как да си намираш работа и как да популяризираш творчеството си.

Тази книга съдържа знание, което така или иначе вече го има в други книги, в интернет, в ръководства и курсове, но тук е систематизирано така, че да не ти се налага да минаваш през всички незначителни и ненужни стъпки. В крайна сметка не можем да измислим топлата вода отново, но можем да намерим различни начини за подгряването ѝ. Със сигурност няма да мога да те науча на всичко, защото самият аз не го знам. Но ти обещавам, че ще ти дам всичко, което аз научих през годините и вярвам, че то ще ти е от полза.

Важно е да знаеш, че в правенето на видео или филми няма закони. Има някакви правила, които не са точно правила, а по-скоро насоки и похвати, които търпят интерпретация. Това са правила, които съзнателно могат да се нарушават, стига да знаеш как. Истински креативните идеи идват точно тогава, когато прекрачиш границите и откриеш нови начини за притопляне на водата в океана, наречен кино.

Това обаче ще трябва да го научиш сам. Четейки всичко, което съдържа тази книга, на моменти вероятно ще стигаш до заключението, че авторът е луд, че не знае какво говори, че всичко си противоречи, а после пак ще установиш, че всичко има смисъл. Така е. Това е изкуство, а изкуството може да те накара да се смееш през сълзи, да плачеш от радост, а после да не знаеш какво става въобще.

Понеже не всичко е изкуство когато си новобранец, който тепърва пробива пътя си, ще трябва да ти разказвам не само през очите на типичния кинаджия (така ще се наричаме ние, правещите готини видеа хора). В днешно време трябва да разбираш от какво ли не, ако искаш да си успешен. Затова ще се опитам да ти представя нещата през очите на продуцента, режисьора, оператора, монтажиста, търговеца, дигиталния специалист, клиента и самотния войн в битката за аудитория и внимание. Защото понякога ще си сам във всичко това и ще трябва да се оправяш с всичко.

Ако все още не те е хванало шубето – да започваме!

Глави

Кратки съвета

Страници

Интервюта със специалисти

Книгата включва множество съвети и техники от целия процес по създаване на едно видео. Без значение дали искаш да снимаш музикални клипове, влог или филми, всеки съвет ще ти е от полза. Целта на автора е да ти спести време и да ти даде точните посоки, за да може да инвестираш най-ценния ресурс в този бизнес, а именно времето, в своето развиетие.

мнения за книгата

Драгомир Шолев

Режисьор

Прочети рецензията

Бих препоръчал „Първи дубъл“ за четене във филмов клас. Това е основно ръководство за всеки, който се интересува от правенето на филми. Текстът в него е създаден да отговори на нуждите на днешните студенти и филмови ентусиасти. 

Киноизкуството е сложно и противоречиво единство, в което действат и се преплитат разнородни изразни начала. Тъкмо затова това единство е движещо и изменящо се. Движението му има свои условности и граматика, определящи изразяването му. И когато те са представени в достъпна и ясна форма, четенето се превръща в удоволствие.  Тази книга е полезен наръчник за младите и начинаещите и от друга страна синтезира знание, което може да бъде ползвано и от по-опитните. 

Книгата ще намери своите читатели както сред специалистите, така и сред любителите. Това е идеалната книга за всеки, който иска да опознае и приложи принципите на работа на тази индустрия. Независимо дали става въпрос за някой, който иска да прави кариера, или просто се интересува от филми, тази книга обхваща основното и най-важното.

Стефан Командарев

Продуцент | Режисьор | Сценарист

Прочети рецензията

Ще подаря „Първи дубъл“ на децата си! Това е книга за първите стъпки в света на киното, видеото и рекламите. Полезна, задълбочена, достъпна и най-важното – хубаво написана. Това е пътеводител за всеки, който носи „движещото се изображение“ в кръвта си, който иска да се научи да измисля истории, да ги заснема и да ги монтира. Много точни съвети, базирани на личния опит на автора, богата информационна част, линкове към правилните адреси и обучителни клипове в интернет, хумор, самоирония, емоция – всичко това прави книгата изключително ценна! Чете се на един дъх и ще спести години лутане на читателите си – надявам се бъдещи мои колеги.

Ники Илиев

Режисьор | Актьор

Прочети рецензията

Книга, от която отдавна имаше нужда. Любашки покрива подробно целия процес по създаването на видео или филмов продукт, като най-ценното е, че книгата едновременно е интересна и развлекателна, и същевременно дава инфо, което е супер полезно за всеки, който иска да стане професионалист в тази област.

Валери Милев

Режисьор

Прочети рецензията

Ако преди 25 години, когато започвах да се занимавам с режисура, тази книга съществуваше, тя би ми спестила няколко години. Години, прекарани в търсене на информация, неуспешни експерименти и научаване на тънкостите на занаята по трудния начин. Тогава нямаше как да има такава книга. Сега, обаче, я има. Възползвайте се!

Драго Симеонов

Журналист | Водещ

Прочети рецензията

Казват, че една снимка говори повече от хиляда думи. Но ако в рамките само на секунда пред очите ви преминат 24 кадъра, думите моментално се подреждат в разказ. Книгата „Първи дубъл“ не само ще ви подготви теоретично за спецификата на снимането с всички необходими елементи, но и неусетно ще ви въведе в тайните на погледа през обектив. Неоспорим майстор зад камерата, Любашки внимателно разкрива триковете на великата илюзия, превръщайки и самите вас във фокусници. В ръцете си държите хиляди думи, но едва след като ги прочетете, ще усвоите езика на камерата и сами ще се превърнете в разказвачи. Безценен опит, грижливо систематизиран и поднесен достъпно и с усет към всеки детайл. Едновременно енциклопедичен наръчник и личен разказ за живота с камера. Не просто четете, а превръщайте всяка дума в образ, и сами ще заговорите на този вдъхновяващ език.

Илиян Джевелеков

Режисьор

Прочети рецензията

„Първи дубъл“ е самобитен и полезен пътеводител за тези, които искат да режисират, заснемат, продуцират, монтират или озвучават реклами, музикални клипове, интервюта, влог, документални и игрални филми, и пр. Книгата на Любашки може да бъде добра основа за хора, които искат да са в този „много интересен бизнес и въобще начин на живот“, но не знаят откъде да започнат.
Най-ценното в книгата е прагматичната й насоченост.
Систематизирана е голямо количество полезна информация, селектирани са десетки качествени образователни клипове.
С хъс и подкупваща, на моменти леко хулиганска прямота, авторът споделя и собствените си виждания за стъпките, чрез които човек може да се научи не просто „да снима по-добре“, но и„да продава себе си и продукта си“.

Животът често ни разделя на такива, които говорят и такива, които действат. Ако искаш да си от вторите, и то в света на киното и рекламата - прочети "Първи дубъл".

Кирил Събев – Сценарист и режисьор

“Първи дубъл” заразява с вдъхновение и дава ясна посока как да създадем, разкажем и продадем своята история в кадри.

Лилия Илчева – Акаунт мениджър

Похарчих 60 000 лева заради книгата "Първи дубъл" и не съжалявам!

Олег Петров – Влогър и WordPress експерт

От един час се опитвам да я остава, за да започна да работя, но не мога. Много увлекателно е написана.

Александра Петрова – Монтажист

Това е не само книга, а учебник.

Николета Димитрова – Фотограф

Откровени редове. Донякъде намирам себе си в тях.

Пресо Петров – Фотограф

Много полезни съвети и е приятна за четене.

Иван Даскалов – Фотограф и дизайнер

Книгата е страхотно написана. Вече убедих трима колеги да си я купят.

Любомир Бенковски – Бенджи – Мениджър на Агенция Булфото

Поздравления за инициативата. Написано е нещо наистина полезно.

Георги Алексиев

Добре че беше книгата ти, за да разбера, че съм снимал погрешно 1 година. Благодаря ти, че си толкова як и ни отвори очите с тая книга!

Чавдар Ташев

Това е най-полезното нещо, за което съм си дал парите през последните години.

Иван Бачваров – Cameraman | Video Editor

За Автора

Любомир Дуцолов – Любашки е режисьор, продуцент и сценарист. Той прави първите си стъпки в света на видео и кино продукциите още в гимназията. Впоследствие става режисьор и продуцент на две от най-големите технологични онлайн медии в България. През последните години Любашки е фокусиран основно в рекламния бизнес. Също така е лектор на различни събития в страната.

През 2022 г. създава първия си официален късометражен филм „Написах я за теб“. 
През 2022 г. продуцира и късометражния филм „Count“, режисиран от Кирил Събев.

Страници от книгата

КУПИ СЕГА
САМО ЗА

 

Свали безплатен откъс

Прочети някои интересни извадки от книгата и се запознай със съдържанието.

*Натискайки бутона “Свали копие” се съгласявате данните ви да бъдат обработвани според Политиката за защита на личните данни